RSS Feeds

Artikel Sepanjang Minggu Ini

29 May, 2011

Home » , , , » Semak Status HALAL Secara Online dan SMS

Semak Status HALAL Secara Online dan SMS

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Isu makanan HALAL dan HARAM terus mencengkam kehidupan umat Islam. Keadaan ini berlaku kerana Umat Islam Malaysia tak mampu menyediakan kemudahan yang cukup dan bergantung kepada Non-Muslim untuk menyediakan kemudahan seperti makanan proses, bahan makanan sehinggalah kedai makan.

Makanan-Halal

Pengusaha Muslim bukan tak ada tetapi agak lambat bergerak mengikut peredaran masa, lihat sahaja kedai makan orang Melayu ada yang tak berubah sejak berpuluh tahun sedangkan kedai makan MAMAK dah lama upgrade ala Bistro manakala kedai kopi CINA dah naik taraf jadi KOPITIAM. Kita umat Islam hanya pandai marah JAKIM atau marah pengusaha Kopitiam apabila dapat tahu Kopitiam tertentu tak ada sijil HALAL JAKIM. Kan KOPITIAM tu untuk orang Cina jadi kalau ada yang minta sijil HALAL JAKIM tu kira bonuslah untuk orang Islam.

Kita mesti rajin memeriksa status HALAL dan HARAM dengan berbagai kemudahan semakan ONLINE dan SMS yang ada dan jangan harap KERAJAAN nak suap depan mata sahaja.

Semakan status HALAL Online

1. Semak status HALAL @ HALAL JAKIM

2. Senarai syarikat yang mendapat Sijil Halal Jakim TERBARU @ HALAL JAKIM

3. Senarai HOTEL yang ada Sijil Halal @ HALAL JAKIM

4. Aduan Halal @ HALAL JAKIM

Semakan status HALAL SMS

Jika ragu-ragu tentang kehalalan produk sesuatu syarikat, boleh juga cuba semak dengan telefon bimbit anda:

Taip HALAL SEMAK [No. ROC] & SMS ke 15888.

Maklumat lanjut, http://www.mysms.gov.my.

Semoga perkongsian sedikit maklumat oleh membantu umat Islam Malaysia. Dan kita umat Islam ada tanggungjawab FARDU KIFAYAH yang perlu diselesaikan terutama urusan makanan Halal dan Haram ni.

Nota : Sangat digalakkan untuk copy paste, ReTWEET, Like FB dab Share FB untuk sebarkan infomasi MAHA penting ini keseluruh alam.

sumber: Denaihati

Salam Ukhwah,

2 comments:

Faris Adli said...

kalau ikut website halal, jalen takde dalam senarai. adakah bermahsud produk jalen tidak halal atau website tu tak update?

nami said...

tak update kot. cuba tengok sijil halal kat jalen tu update ke tak. or cek bar kod produk dia kat sms halal tu..

Related Posts with Thumbnails