RSS Feeds

Artikel Sepanjang Minggu Ini

27 May, 2010

Home » , » Tips Selepas Langgar Kereta Orang

Tips Selepas Langgar Kereta Orang

Assalamualaikum semua,

Tips Eksiden

En3 sebelum ni Skype ade bagitahu pasal Skype langgar kereta orangkan? So kali nie plak Skype nak kongsikan dengan korang tips2 yang patut korang lakukan apabila berada dalam situasi Skype pada masa tue. Biasanya korang dengar tips pasala blog jerkan? tips up traffic la, tips nak itula, tips nak inila…tapi kali nie Skype nak kongsikan ngan korang sume TIPS SELEPAS LANGGAR KERETA ORANG. Sebenarnya kalau korang tak tahu cane nak handle diz moment bahaya jugak tau sebab nanti orang akan ambik kesempatan atas diri korang. So, Skype harap tips nie akan dapat membantu korang semasa menghadapi keadaan tersobut. Jom Layan.

Ok, kat bawah ade beberapa step yg korang patut lakukan selepas korang langgar kereta orang.

:: Step Pertama ::

JANGAN PANIK (tapi Skype tahu korang tetap akan panik…huhuhu)

:: Step Kedua ::

Alihkan kereta korang kat tepi jalan dulu. Kalau tak, habis jem roti jalan. Lebih2 lagi kalau mase tu time orang masuk/kuar ofis. Kalau kete xleh gerak biarkan ajo kat tengah2 jalan tu..huhuu

:: Step Ketiga ::

Keluar dari kereta & tengok kerosakan kereta korang dan lepas tu tengok plak kerosakan kereta yang korang langgar. Biasanya bila dah langgar nie memang kedua-dua kereta akan ada kerosakan, tak kiralah rosak tu sikit atau banyak & korang akan dimaki jika sekiranya yang bersalah tu adalah korang & menurut undang2 pun memang orang belakang(yang melanggar) yang bersalah. So, bersedialah untuk dimaki & kalau boleh jangan maki balik. Cuba balas balik percakapan dengan baik & sebaiknya korang terangkan cane perkara nie boleh terjadi. Kalau betul korang yang bersalah, jangan cepat mengaku salah. Korang cubala ambik hati orang yang korang langgar tu & selepas itu barulah korang mengaku salah korang.

:: Step Keempat ::

Bincang dengan pemandu kereta yang korang langgar tu apa tindakan yang korang berdua nak ambil selepas ini dengan nada percakapan yang baik & sopan santun supaya dia tak bengang ngan korang, kalau perlukan aauuww…korang aauuww jerla.hehe….Dalam perbincangan nie, korang boleh suggestkan beberapa solutin kepada pemandu yang korang langgar tue mengikut tahap kerosakan kereta korang berdua…

Tahap Kerosakan

*Rosak Banyak =  Didefinisikan sebagai rosak yang melebihi kemampuan korang untuk bayar kos pembaikan. Seperti contoh: korang hanya mampu keluarkan duit sebanyak RM200 jer untuk membaiki kereta orang yang korang langgaer sedangkan kerosakan kereta tu melebihi RM200.

*Rosak Sikit = Didefinisikan sebagai rosak yang korang mampu bayar untuk kos pembaikan kereta yang korang langgar tue..

  i – Kereta Korang Rosak Banyak & Kereta Yang Korang Langgar Pun Rosak Banyak!

  • Kalau situasi sebegini, sebaiknya korang berdua pergi buat report kat balai polis yang berhampiran supaya kos pembaikan kereta korang & kereta yang korang langgar dapat di claims dengan pihak insurans.
  • Kalau korang kaya/anak orang kaya, korang boleh settle dengan bawak kereta korang & kereta yang korang langgar tu ke bengkel & korang bayar semua kos pembaikan.

  ii – Kereta Korang Rosak Banyak & Kereta Yang Korang Langgar Rosak Sikit!

  • Situasi sebegini pun sebaiknya korang buat report kat balai polis supaya korang dapat claims insurans untuk baiki kereta korang yang rosak banyak tu. Untuk kos pembaikan kereta yang korang langgar tu, pemilik kereta tu akan claims kos pembaikan ke atas insurans korang. So, korang xpayahla nak kuar duit untuk bayar semua tu.
  • *Begitu juga sebaliknya jika Kereta Korang Rosak Sikit & Kereta Yang Korang Langgar tu Rosak Banyak!

  iii – Kereta Korang Rosak Sikit & Kereta Yang Korang Langgar Pun Rosak Sikit!

  • Dalam situasi cani, korang boleh settlekan tanpa perlu report polis. Seperti yang Skype dah terangkan definisi “Rosak Banyak” kat atas tue, korang boleh counttim elok2 ngan pemilik kereta yang korang langgar tu untuk bayar kos pembaikan kereta dia. So, tak payah korang nak bersusah payah pergi balai nak buat report.

Oh yer, kalau korang pergi buat report & korang didapati bersalah, korang akan disaman sebanyak RM300 tapi jangan takut untuk disaman sebab elok korang disaman RM300 daripada korang bayar kos pembaikan kereta yang beribu-ribu ringgit. Yang ribu-riban tu pihak insurans boleh bayar untuk korang. Lagi satu, kalau korang nak buat report..buat dalam masa 24jam. Kalau korang buat selepas 24jam eksiden tu berlaku, korang akan didenda RM400.

 

Adiosa!

24 comments:

assoyfinger67 said...

syabas Skypee..satu langkah bijak dgn olahan yg menarik dan relax....entri nie macam gurauan..tapi kalau baca betul2 tulah faktanya bila kite langgar krta orang...satu lagi tips..kalau badan besar,,,keluar keta tanpa senyuman(walaupun salah) ia boleh membantu mereducekan harga tuntutan haha..lu memang ahli fikirler bro...goog jobs!

Skype Crew said...

thanx assoy...ak just nk kongsikan dgn blogger sume jer. tkt2 nti ade yg kena cam ak kena hr tu so blhla flw sket2 tips nie...huhu....

1 lagi tips tambahan yg bgs ko bg assoy...mmg btl ckp ko tp sygnyer masa ak drive hr tu ak sorang jer. kwn ak yg badan besar ade cume dia xnk ikut...ha3...

TTT said...

wah bagus ni skype..nanti kite bgtau mama..
TTT xde lesen :)

Skype Crew said...

ok..TTT sharela ngn mama TTT. nti klu jadi kt mama senangla sket dia nk handle diz ctuation... :D

jaya jr said...

hehe,aku pernah terlanggar,tapi lari terus..
cerite 2 tahun lepas..

Skype Crew said...

sian kete yg ko langgar tu jaya jr...xpsl ko disumpah seranah..hu3...

p/s:skype igt pn nk lari gk...tp fikir kesian kt org tu. just terima ianya sbg suatu dugaan hdup & takdir Tuhan.

iaryylr said...

wah, rancak entri ini , berhati-hati dijalan raya!

Skype Crew said...

yah..hati2, jgn gopoh2..hu3...

rashidraito said...

So konye tahap pe??Aku dulu 1st langgar kete unty, 2nd langgar uncle...kehkeh...free of charge, memang nasib la dorang tak mintak bukan2...ye la, aku ni dah la student jek...huhu

Skype Crew said...

Ak thp kedua...he3, kete ak sikit jer tp viva tu yg bnyk rosak.

Pergh..bestnyer ko. free of charge gitu...npela ak xlggr makcik or pkcik hr tu ek...hu3...

Sira_12 said...

Salam, kalau keta saya kener langgar orang ketika org tu reverse keta dia, camner conditionnyer? orang tu salahkan? kalau saya lambat pi report, saya ke yang kena saman rm400 tu?

Skype Crew said...

of course org yg reverse kete dia tu yg slh sira...sira cubalah setel ngn dia dulu cane...

Klu xnk pnjg2 sira bajet brp kos pembaikan kete sira tu p2 srh org yg lgr tu byr, biasanya klu kes reverse kete ni kos baiki xbnyk sgt. Klu dia xnk byr baru sira bt report, ajk dia pg bt rport. Klu dia xnk pg bt rport sira ambk no. plat kete dia p2 sira pg bt report.

Klu sira lmbt pg bt report sira just kena denda RM100 jer...RM300 lg tu adlh saman utk org yg lgar kete sira.

Sira_12 said...

thx 4 the reply..ingatkan lambat dpt reply..hehehe..kiter ingat dapat settle luar je..lepas d insiden amik nombor telepon dia n gambo plat keta dia..lepas tu baru sms mintak dia bayar..memang dia taknak bayar..dah betul dah kan bahagian yang kener langgar tu..dia siap cakap yang saper suruh x park kat tempat parking..masa tu hubby dlm keta nunggu jap pi beli barang. tmpt parking penuh.

siap suruh kakak dia cakap dgn kita..kita malas nak jumper2, suruh bank in je duit..siap kata suruh byr ansuran pun takpe..dia kata dia dpt nasihat toksah bayar sebab dia tak salah..siap kata kawan polis dia pun cakap camtu..sira pun ade kawan polis trafik gak..dia kata walaucamner keadaan sekali pun, kita parking senget ke ape ke, yg reverse tetap salah..kawan polis sira pun kata kawan polis that person tu saper yg kata yg reverse x salah..

kakak dia siap kata nak jumper nak bawak abg dia sekali..kitarang kata ok le jumper..tapi dah dua kali diarang cancel nak jumper..

sira dpt yr site ni, just confuse pasal kena saman rm400. ingat kitarang yang kener rm400 sebab lambat report..hehehe..sorry, panjang lebar citer..

tapi katalah dia pi report dulu and twist the story? saya le kener saman yeh?

Skype Crew said...

biasanya klu dia pg bt rport dulu maknanya dia nk elak drp dia dpersalahkan...

klu c2 sira pgla bt rport..klu da lbh 24jam sira kena byr denda RM100...xrugi bt rport klu kos pembaikan kete sira tu banyak tp klu kos tu under RM100 rsenyer xpyh bt rport kot. klu lbh elok pg bt rport...

lgpn org yg lgr kete sira tu xrugi pape...phk insurans yg akn byr gantirugi tu...

Sira_12 said...

hmm..thx 4 the advice..the person memang nak lari rasanyer..harga baikpulih dalam rm200..tu pun tak nak settle..

Skype Crew said...

sama2...p2 cane da setel lum sira?

Sira_12 said...

semlm hubby anta msg kat d person..tak de response pun..tgk hubby nak buat report ke camner..at the same time, sira akan doakan jugak..malas nak call2..aritu, sira call bg pihak suami n suami pun ade call, kecoh betul..rm200 byr ansuran pun dia taknak..sebab dia dpt advice toksah bayar..anyway semoga Allah bagi taufik dan hidayah pada dia supaya dia menyedari yang dia bersalah..

Skype Crew said...

ooo...klu skype la yg lgr kete sira tu skype akn byr. lgpn sira da bg byr ansuran so da kira okla tue. rm200 jer pun...skype hr tu rm695 kena byr kos baiki kete yg skype lgr tu p2 skype stuju nk byr wlaupun asalnya slh tu berpunca drp org len tp mjurla tuan kete just srh byr rm500 jer. tu pun ansuran....

sira berdoa jer spy org tu terbuka hati utk byr kos baiki kete tu...p2 klu xnk byr gk g jer bt report....

gud lux... :)

Sira_12 said...

hubby sira pernah gak terlanggar belakang keta org kat highway..kener rm600 gak hari tu..alhamdullilah ade rezekinyer, dapat settle je..ape masalah diarang ni tah..penasihat dia ramai le tu...taknak ngaku salah..anyway..bagus terjumper this blog..at least tahu pasal perkara2 camni..keep up the good work..thx..

Skype Crew said...

thanx sira...

sy just post en3 nie drp pengalaman sndiri & jika ianya memberi manfaat, Alhamdulillah... :)

AnakPakAbu said...

Asslamualaikum...post yang amat berguna untuk...baru2 ni saya t'langgar bumper sebijik kereta disebab itu pemandu kereta tersebut berenti ditepi jalan yang pada saya agak berbahaya jadi saya ambil keputusan untuk tidak berenti di tempat tersebut..dan amik keputusan untuk pulang sahaja memandang kereta saya dan dia tidak rosak atau calar sedikit pu..mungkin hanya tercium sahaja...
after 2 minggu surat dari balai datang mengatakan saya kena buat laporan di balai atas kejadian tersebut...kerana owner kereta dah buat laporan mengata saya langgar lari...jadi selain dari saya harus membayar RM400 sebagai denda dan saman adakah kes saya ni boleh sampai ke mahkamah?atau akan tamat macam2 je selepas saya membayar denda.Apa pandangan penulis?

hasifzul said...

eh eh skype, ilmu yang menarik, tapi tulah, aku dah baca ni kat group.. sure eh ni kau tulis? bukan ambik dekat forum ke ape ke.. sebab aku ade bace bende ni kat forum.. kau tak kredit pon kat orang yg tulis tu.. huhhu. sorry.. :)

Hamzah Razak said...

Skype,, good sharing here. Saya ada soalan ni. Tadi maghrib saya ad bertembung dengan satu motor. Time tu saya bawa kereta proton saga sorang2 je, speed saya memang slow sbb nak smpai kat simpang, tapi tiba-tiba je motor tu terjah ke depan saya. And ketika tu saya ad emergency dan saya terfikir, saya tak salah sbb motor tu yang bawak laju, tu yang saya blah je terus. But at the same time saya realise bumper depan saya rabak, tapi motor tu lagi rabak (orang dia saya tak prasan sbb gelap time tu). Sekarang ni, baru wujud rasa bersalah. Apa tindakan yang perlu saya buat sekarang ni?? saya risau member dia lagi sorang tu (motor lain) prasan no. plat kereta saya and pi buat report. Mohon respon..

tehaaa said...

As'salam. sy nak tanya. if kita langgar kereta orang tapi kita yg teruk senanya dia just calar garis panjang, then dia ada sapu2 lepas tu hilang sikit-sikit. so apa patut sy buat yee? dia mintak claim rm200 sy minta kurang dia tak mahu. siap ugut lagi nak report polis. dalam situasi nie memang sy yang salah sbbnya sy tekan minyak then dia brek so apa lagi memang bantai lah belakang dia. sy taknak pun report polis, sbb ingat nak setle luar. tapi apa yg dia mintak rm200 tu patut ke? sbb sy rasa macam mahal dia calar garis, kereta sy siap kemek, bumper jatuh sikit lagi. mintak sangat bagi pendapat. terima kasih.

Related Posts with Thumbnails