RSS Feeds

Artikel Sepanjang Minggu Ini

30 January, 2011

Home » , , , , » Pakai Tudung Tapi Still Berdosa Tak Tutup Aurat, Cane Tue???

Pakai Tudung Tapi Still Berdosa Tak Tutup Aurat, Cane Tue???

Assalamualaikum semua,

Tadi, masa Skype melayari bahtera internet, jumpala satu blog nie…Opps, mula2 diingatkan bahawa Skype tulis nie bukan nak memalukan sesiapa tetapi untuk bagi kesedaran kepada kita semua tentang perkara2 yang kita tak perasan/sedar sebab kadang-kadang kita tak sedar kesilapan yang kita buat melainkan orang lain tegur baru kita sedar. Dan Skype mintak tolong kalau ada pape yang Skype tulis kat blog nie yang melanggar hukum Allah, silakan tegur k.

Ok, tadi Skype survey beberapa info kat alam maya nie dan entah cane Skype boleh termasuk kat satu blog nie. Blog nie milik seorang gadis and the content is more to personal writting. Kebiasaannya apabila kita lihat blog seorang gadis, lebih-lebih lagi gadis yang cantik, mesti banyak gambar2 yang terpampang kat dada-dada blog dorangkan. And thiz blog also like that..(Tak semua ok…)

1st skali tengok header nampak thiz gurl more tu Islamik dengan gambarnya yang bertudung/ menutup aurat and berlatarbelakangkan masjid. Setiap entri beliau memaparkan signature gambar beliau yang manis bertudung. Tapi apa yang mengecewakan adalah apabila Skype scroll ke bawah, Skype tengok at the sidebar ade sekeping gambar beliau yang free hair. Whats going on?

Elok2 pakai tudung pastu letak gambar free hair. Adoii..sangat2 rugi. Dia punya blog boleh diakses oleh semua orang 24/7, jadi kalau tiap2 hari ada orang bukak dia punya blog and nampak gambar tu cane? Tak ke dapat dosa free-free tue..Sayang, tersangatla sayang…

Perkara nie sebenarnya bukan saje berlaku kat blog thiz gurl but it also happen to another woman’s blogger yang mana meb dorang tak perasan pasal nie atau meb buat-buat ‘pekak’. Yang pekak tu meb dorang tak percaya dengan dosa/pahala kot. [(ayat sindir..)Skype gtau takut ade yang fikir lain plak].

Maaf cakap…lelaki nie sepatutnya membimbing wanita. Kalau ada yang dorang buat tak betul, kita selaku lelaki/suami/ayah/pemimpin kena tegur. Jangan jadi DAYUS, tegurlah secara berhikmah. Kalau nak bagi masa kat si wanita, BOLEH…tapi kalau dah setahun tak reti-reti nak berubah lagi tu bukan bagi masa dah, tu namanya DAYUS, takde telur. (maaf, kasar sket..ntahla,kdg2 jadi emo gk klu psl laki dayus nie)

Nie adalah screenshot blog beliau, bukan untuk memalukan tetapi untuk peringatan kepada blogger2 wanita di luar sana & InsyaAllah, peringatan untuk diri Skype sendiri. Skype dah blurkan..harap2 takde yang cam ok. Kalau anda yang membaca adalah pemilik blog tersebut, kalau rasa nak suruh buang gambar nie silakan email Skype k. Kalau tak nak bagi delete pun takpe, boleh buat pengajaran untuk orang lain.

Dosa Tersembunyi 2

Please Muslimah, Saya Tahu Anda Boleh Buang Gambar-Gambar Yang Tidak Menutup Aurat Daripada Blog/Facebook/MySpace/Tagged/Friendster Anda. Hanya Tekan DELETE, InsyaAllah.. Anda Selamat Dari Azab Api Neraka.



25 comments:

SM Banjamin said...

Hai.. salam perkenalan.. entry yang bagus... tentang isu tudung ni... sayang kan... mengalir je 'saham' tu.. tanpe sedar... hmm.. mudah-mudahan dibukakan hati la hendaknye...

Blog yg bagus ni wajar di follow... jom berbalas konjungan..

Skype Crew said...

@sm banjamin

hye..Salam pknalan, thanx..

mmg sayang & rugi, so bg elakkan drp rugi c2 jer sama2la kita tegur-menegur spy dosa tersembunyi tu kita dpt elak. kang xpsl2 mse perhitungan nti tgk2 dosa bertimbun..maunyer tkjut.

bkn tkt dosa cani jer, tp dosa2 len pun sama mcm mengumpat tnpa disedari ke, mncuri tnpa kita sedar ke & etc.

thanx 4 flw.. ;)

slm ukhwah.. ;)

RuSh D said...

dh selalu tgk.. kalo tanya ape hukum..mesti tahu wajib.tp hati masih buta..

Zaty Anuar said...

bukan nk kata apa... tp ntah la... sy pun pnh bt dosa gak..

eddy syrol said...

entry yang cukup bagus :-)

http://eddysyrol.blogspot.com

Skype Crew said...

@RushD

tula psl rush..uhh..dan jwpn yg familiarnye.."Belum smpi seru.."

Adessh..nk seru apa lg, benda dah wajib tp tula kita kena sntiasa mengingatkn mereka spy mereka xterus menerus mcm tu.

Skype Crew said...

@zaty

msg2 prnh lakukan dosa zaty, xterkecuali sy. malah, sy sndri mengalu2kan sesiapa utk tegur sy jika sekiranya ade apa2 yg tdpt dlm blog sy nie mpunyai unsr2 dosa.

sy hny tegur spy kita sedar ada dosa tersembunyi yg kita buat. ;)

Skype Crew said...

@eddy

thanx eddy... ;)

Dark Chocolate said...

entri yg sgt bagus. kita perlukan lebih ramai blogger lelaki yg buat teguran mcm ni ^_^

senydream said...

yup mmg entry y bgus..;)

Kei Seichi said...

entry yg bagus..mmg support la kempen2 mcm ni..bg kesedaran pd mereka yg katenye "belum sampai seru"..
agak2 nye kalau da tegur secara halus pon x sampai seru..mmg kene tegur depan2 muke diorg ni kot??x taw la kalau still x sampai seru kalau camtu..
mmg support anda 120% !!

Solihin Zubir said...

adeyh.. failed kan..
elok2 pakai tudung, tiba2 terselit gak yg free hair.. adesss..
harap2 dia ambil iktibar.. insyaAllah..

Enna Banana said...

itulah sepatutnya kaum adam membimbimg kaum hawa but then now thebalik sudah, kenapalah boleh jadi macamtuh.isk isk isk..

enna tak pernah pun tunjuk gambar enna free hair, langsung x pernah sampai org tertanya2 rambut enna camne eh gayanya, enna diam jeh. bukan nak tunjuk baik tapi sebagai perempaun muslim patut kita buat camtuh. Wallahualam :)

Skype Crew said...

@dark chocolate

thanx..btl tu, klu lelaki tu xde blog pun xpe, tegur je awek2 dorang direct(tegur dgn bhkmah tau)..

Skype Crew said...

@senydream

thanx.. ;)

@kei seichi

thanx kei seichi..kdg2 geram jgk beb tp klu bg ats muka terus kang len plak jadinya. so, kita teruskanla dgn cara yg bhkmah nie &then doa kpd Allah mtk buka pintu hati.. ;)

Skype Crew said...

@solihin

tula..rugi jer..InsyaAllah, lps nie dia akn sedar.. ;)

Skype Crew said...

@enna

kaum adam skang mcm krg didikan agama la enna, bila da krg didikan agama p2 ditambah plak dgn nafsu syaitan..tu yg jadi lelaki xblh hrp..lps nie kena tarbiah lelaki plak nmpk gayanya.. ;)

bukan photographer said...

rugi la diorang..da elok2 pakai tudung ada plak gambar xpakai tudung..

KONCO BLOGGY! said...

mari berdakwah walau satu ayat.

JOM DAKWAH!

Skype Crew said...

@bp

mmg rugi beb...tp sesetenga dorang xsedar kot. jadi, sama2la kita tegur-menegur dgn bhikmah. InsyaAllah, Allah akan bukakan pintu hati mereka.

Skype Crew said...

@konco

btl tu beb..walaupun 1 ayat..

jom3.. ;)

qisya said...

and plus: kalau kita turut menyebarkan gambar org yg tidak menutup aurat, kita pon dosa juga kan?

(satu pertanyaan)

Skype Crew said...

@qisya

setahu sy mcm tu la qisya, jadi..bhati2la kita dlm berblogging nie..kadang2 kita tak perasan gmbr yg kita letak tu haram walaupun utk menasihati org lain.

sbgi alternatif guna gmbr kartun jela..

Faie Terunggul said...

hai...jenuh nasihat depa nih...bkn sorang dua org wat main2 bab tudung nih..ramai...aku pergi nasihat dkatenye ustazah...ape ustazah je boleh nasihat ke? terlampau maukan perhatian le katekan.. :(
doakan la mereka ni supaya berhenti menggedi..

NugRuL SakuRa said...

nice blog....byk info...:)

Related Posts with Thumbnails