RSS Feeds

Artikel Sepanjang Minggu Ini

08 August, 2012

Home » , , , » Persoalan Manusia Yang Telah dijawab Oleh ALLAH SWT 1400 Tahun Yang Lalu

Persoalan Manusia Yang Telah dijawab Oleh ALLAH SWT 1400 Tahun Yang Lalu

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,
Dah lama benar SC tak berkongsi ilmu di blog nie. Rindu pulak rasanya dengan blog nie. InshaAllah, kali nie SC berkesempatan untuk berkongsi suatu ilmu yang mana InshaAllah akan memberikan manfaat kepada kita semua. InshaAllah.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Persoalan Manusia
Allah S.W.T. sudah siapkan jawapan untuk kita ni. Cuma diri kita ni rajin ke idak nak buka tafsir Al-Quran nak cari jawapan. 1400 tahun yang dulu, Allah dah berikan jawapan. Sebabnya Allah Maha Mengetahui perangai hambaNya yang suka bertanya soalan yang sama.
JAWAPAN ALLAH SWT DIDALAM AL QURAN
Soalan 1: Kenapa Aku Diuji?
Al Quran Menjawab:
"Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan saja mengatakan , kami telah beriman, sedangkan mereka tidak diuji? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang yang sebelum mereka , maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar , dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang berdusta." (Surah al-Ankabut ayat 2-3).
Soalan 2 : Kenapa Aku Tidak Dapat Apa Yang Aku Idam-Idamkan?
Al Quran Menjawab: "Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu, dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu , padahal ia amat buruk bagimu. Allah mengetahui sedang kamu tidak mengetahui".
(Surah al-Baqarah ayat 216)
Soalan 3: Kenapa Ujian Seberat Ini?
Al Quran Menjawab: "Allah tidak membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya".
(Surah al-Baqarah ayat 286)
Soalan 4: Kenapa Kita Rasa Kecewa?
Al Quran Menjawab: "Janganlah kamu bersikap lemah , dan janganlah pula kamu bersedih hati , padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya , jika kamu orang-orang yang beriman".
(Surah Ali Imran ayat 139)
Soalan 5: Bagaimana Harus Aku Hadapi Kesusahan Ini?
Al Quran Menjawab: "Dan mintalah pertolongan (kepada Allah) dengan jalan sabar dan mengerjakan solat , dan sesungguhnya solat itu amat berat kecuali bagi orang-orang yang khusyuk".
(Surah al-Baqarah ayat 45)
NOTA: Wujud Typo Error..yang betul ialah Surah Al Baqarah Ayat 45 ini..(didalam gambar No.145) – DrSoul
Soalan 6: Kepada Siapa Aku Berharap?
Al Quran Menjawab: "Cukuplah Allah bagiku , tidak ada Tuhan selain daripada-Nya. Hanya kepada-Nya aku bertawakal".
(Surah at-Taubah ayat 129)
Soalan 7: Apa Yang Aku Dapat Daripada Semua Ujian Ini?
Al Quran Menjawab: "Sesungguhnya Allah telah membeli daripada orang-orang mukmin , diri dan harta mereka dengan memberikan syurga untuk mereka".
(Surah at-Taubah ayat 111)
Soalan 8: Aku Tidak tahan dengan ujian ini!
Al Quran Menjawab: "...dan janganlah kamu ber putus asa daripada rahmat Allah. Sesungguhnya tiada berputus asa daripada rahmat Allah melainkan kaum yang kafir".
(Surah Yusuf ayat 87)
NOTA: Pada gambar tertera Surah Yusuf Ayat 12 - Sebenarnya merujuk kepada Ayat 87, No.12 merujuk kepada No.SURAH)
Soalan 9: Sampai bila aku Akan Merana? Al Quran Menjawab: "Kerana sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan. Sesungguhnya sesudah kesulitan itu ada kemudahan". (Surah al-Insyirah ayat 5-6)
KESIMPULANNYA
Firman Allah maksudnya : "Tiada suatu bencana pun yang menimpa di bumi dan (tidak pula) pada dirimu sendiri melainkan telah tertulis dalam kitab (loh mahfuz) sebelum Kami menciptakannya. Sesungguhnya yang demikian itu adalah mudah bagi Allah ".
(Surah Al-Hadid ayat 22)
Dalam Ayat yang lain Allah berfirman maksudnya :
"Tidak luput daripada pengetahuan Tuhanmu biarpun sebesar zarah di bumi atau pun di langit. Tidak ada yang lebih kecil dan tidak (pula) yang lebih besar daripada itu melainkan (semuanya tercatat) dalam kitab yang nyata (loh mahfuz). "
(Surah Yunus ayat 61)
Semoga perkongsian ini dapat memberikan manfaat kepada kita semua. Kongsikanlah kepada kawan-kawan anda supaya kita semua dapat berkongsi pahala. InshaAllah.
 
Salam Ukhwah,

1 comments:

kartikel.com said...

ni gambar yang aku dah tolong editkan http://i.imgur.com/kl1ek.jpg

Related Posts with Thumbnails